Sunday, November 18, 2007

Alam Dan Manusia

Malam itu, Cikgu Saiful mengajar sains. Seperkara yang menarik tentang beliau bagi saya ketika itu, beliau tahu banyak perkara dan mahir dalam banyak hal. Semua subjek teras kami tuisyen dengan beliau.

Topik kami malam itu, stalaktit dan stalakmit. Stalaktit terjadi kerana titisan air yang menitis dari atas ke bawah. Kata beliau lagi, satu cara yang paling mudah untuk membezakan antara stalaktit dan stalakmit ialah stalaktit 'turun' ke bawah macam 'taik'(tahi) (stalaktaik)Stalakmit itu dari bawah ke atas.

"Mudah", kata beliau

Ternyata formula itu berkesan sehingga sekarang. Saya terjumpa Stalaktit di tandas sekolah saya. sungguh!


14 comments:

zino said...

sungguh berkesan pengajaran yg di beri hehe

mazudi said...

Ooo.. kalau begitu kat tandas opis aku pun banyak stalaktaik...

Huh.

siew said...

cepat repot dengan en samy..ehehe

gitartong said...

zino
betul. tersimpan dalam skema pemikiran saya..

mazudi
ha ah! cuba cari..

siew
mungkin boleh dapat tandas baru

JIMI said...

saya sedang mencari dan mengumpul blog-blog yang ditulis oleh cikgu-cikgu. terjumpa blog cikgu.

saya pun cikgu juga. mungkin saya tak pandai bergitar, tapi suka menonton filem sahaja.

shakirah said...

Salam knal to Gitar Tong... ehehehe... Setimes bnde cmtuh mmg sgt melekat dlm otak. Syoknye la klu sume point bleh di buat gtu kan... KLu dlm chemistry, anion ngn kation tu pn , cikgu sy ade ajar, how to memorize...heheh

Pegawai Khalwat said...

Kuno sungguh sekolah hang.

ha ha ha....

blackpurple @ jowopinter said...

Zaman bilalah agaknya sekolah kau itu dibina cikgu...?

kemat said...

wow..aku terbayangkan sekolah kamu dalam gua..wow

Mak Su said...

hai.. salam kenal.. hihihi, teringat plaks masa sekolah dolu-dolu, byk formula kelakar, tapi semuanyer berkesan... thanks cikgu-cikgu

gitartong said...

jimi
terima kasih cikgu kerana berkunjung. tapi saya bukannya pandai menulis

shakirah
salam kenal juga. anion tu bawang ke? haha!

PK
memang. :(

BP
abad ke 18. haha!

kemat
haha!

maksu
salam kenal. sama-sama. haha!

posmen said...

salam cikgu..
anda membuatkan saya teringat kat cikgu2 saya dulu2.. nice blog!!

wanie_agk said...

oi, aku x payah pakai formula tu pun dah tau pasal benda tu. Apalaa..!

Tok Rimau said...

Kau cam Tok guru silat lama. Mengajar dalam gua. Ada staktet-stakmet.